OGÓLNOPOLSKI MAGAZYN IZBY ARCHITEKTÓW RP / NAKŁAD KONTROLOWANY 14 500 EGZ.
 
   
 
 
 
Wyszukiwarka_Z:A  
  Reklama  
   
 
         
Zamów Z:A drukowany
| STUDIUM PRZYPADKU |  PROMOCJA |
|_#57  ZA

 

 

Miejskie sanitariaty
jako element rewitalizacji

/// Justyna Zborowska /// artykuł online w całości

Dołącz na Fb


///
wersja
beta_2
serwisu
///

AKTUALNY NUMER

Zamów Z:A drukowany

Pobierz Z:A_free

> Zamów prenumeratę

WYDANIA ARCHIWALNE

> Czytaj wybrane artykuły

> Zamów Z:A_drukowany

> Szukaj w archiwum

> Pobierz Z:A_free (pdf)

> Forum Z:A /// skomentuj

> e-Newsletter Z:A

> Dopisz swój e-mail

Konkurs marki Koło na projekt koncepcyjny budynku z funkcją toalety miejskiej to już znana w Polsce marka. Przez osiemnaście edycji nagrodzono w nim wiele ciekawych architektonicznie i funkcjonalnych obiektów. Kilka już powstało, kolejne są właśnie w trakcie realizacji. Partnerem 19. edycji, którą rozstrzygnięto w czerwcu 2017 roku, było miasto Poznań.
       
Miejskie sanitariaty jako element rewitalizacji
       
       

Konkurs Koło na projekt łazienki ma już wieloletnią tradycję i jest szeroko rozpoznawany zarówno w branży architektonicznej, jak i wśród miejskich aktywistów. Skierowany do architektów, projektantów i studentów, daje możliwość stworzenia projektu obiektu użyteczności publicznej (budynku toalety z dodatkowymi funkcjami dla mieszkańców), który ma szansę na realizację. Efektem poprzednich edycji konkursu są m.in. Pawilon Plażowy w Warszawie, toaleta w Kazimierzu Dolnym oraz oddana do użytku mieszkańców w listopadzie 2015 r. toaleta przy Rondzie Mogilskim w Krakowie. W trakcie realizacji są jeszcze dwa podobne obiekty: w Katowicach oraz w Płocku.

Tym, co wyróżnia konkurs marki Koło, jest dążenie do realizacji zwycięskiego projektu toalety, wpisującego się w architekturę miasta oraz pełniącego funkcje dodatkowe, przyczyniające się do podniesienia jakości życia mieszkańców.

 

Zrealizowane i znane

Pawilon Plażowy w Warszawie (konkurs z 2010 roku) powstał według projektu Katarzyny Szpicmacher, Mai Matuszewskiej i Aleksandry Krzywańskiej. Podwyższona konstrukcja obiektu składa się z drewnianej ramy, w której wydzielono dwie części, połączone ze sobą przejściem. Wewnątrz pierwszego segmentu znajdują się sanitariaty dla kobiet, mężczyzn i osób niepełnosprawnych oraz pokój dla matki z dzieckiem. Po przeciwległej stronie umieszczono przebieralnie, prysznice i wypożyczalnię sprzętu plażowego. Obiekt sprawia wrażenie niezwykle lekkiego za sprawą licznych prześwitów, jakie tworzy drewniana obudowa z poszczególnymi modułami.

Toaleta w Kazimierzu Dolnym (konkurs z 2007 roku) według projektu Piotra Musiałowskiego i Łukasza Przybyłowicza stanęła w zabytkowym miasteczku. Twórcy zastosowali w niej płot w postaci drewnianych, rytmicznych sztachet, co jest charakterystycznym elementem dla Kazimierza Dolnego. Jury doceniło trafną interpretację zarówno głównego problemu wyznaczonej lokalizacji, jak i rangi funkcjonalnej obiektu. Prostota i elegancja bryły pozwalają na podkreślenie materiałowego i formalnego bogactwa architektury i przyrody miasteczka nad Wisłą, dla którego obiekt stanowi spokojne i kulturalne uzupełnienie.

Toaleta przy krakowskim Rondzie Mogilskim (konkurs z 2012 roku) , według projektu Urszuli Gacek, Katarzyny Pszenicznej i Jakuba Pszenicznego to obiekt pokryty aluminiowymi płytami elewacyjnymi, którego forma i kształt zapewniają również przestrzeń dla oczekujących na przystanku tramwajowym. Realizacja przy rondzie pozwoliła m.in. na uporządkowanie tego fragmentu węzła komunikacyjnego i eliminację wiaty. W uzasadnieniu jury czytamy, że: Architektura budynku jest elegancka, utrzymana w dobrych proporcjach, wyrastając niejako z chodnika, pozostaje w dialogu z otoczeniem. W projekcie zastosowano ekologiczne rozwiązanie wykorzystujące zasoby przyrody (woda „szara”) oraz energooszczędne oświetlenie LED.

 

Poznańska lokalizacja

Tegoroczna lokalizacja konkursowa znajdowała w północnej części Starego Koryta Warty, obok boiska sportowego przy ul. Estkowskiego w Poznaniu. Teren położony jest w centralnej części Poznania, pomiędzy Starym Rynkiem a Ostrowem Tumskim, w obrębie ulic: Estkowskiego, Wenecjańskiej, Chwaliszewo, Czartorii, Ewangelickiej, Mostowej i Szyperskiej oraz rzeki Warty. Obszar od południa, zachodu i północnego-zachodu otacza dzielnicę Chwaliszewo, będącą do 1969 roku wyspą. W południowej części od niedawna funkcjonuje park miejski, natomiast północna część obszaru pokryta jest częściowo utwardzoną nawierzchnią, wykonaną na potrzeby parkingów buforowych. Władze miejskie zamierzają stopniowo poddawać Chwaliszewo i otaczające je stare koryto Warty kompleksowej rewitalizacji.

Zadaniem uczestników edycji z roku 2017 było przygotowanie projektu budynku toalety niezwiązanego trwale z gruntem, z funkcjami dodatkowymi, które miały zachęcać mieszkańców do aktywnego korzystania z przestrzeni i boiska.

 

Poszukiwania na warsztatach

Miasto w marcu 2017 roku przeprowadziło warsztaty dla mieszkańców, aby zebrać pomysły na rewitalizację tego obszaru. Zorganizowano je z inicjatywy Fundacji Made in Art oraz Oddziału Rewitalizacji Biura Koordynacji Projektów i Rewitalizacji Urzędu Miasta Poznań. Warsztaty miały na celu poszukiwanie rozwiązań funkcjonalno-przestrzennych, które byłyby satysfakcjonujące dla mieszkańców pod względem oferty rekreacyjnej, a równocześnie podkreśliłyby tożsamość i walory tego obszaru (raport z konsultacji dostępny jest na stronie www.konkurskolo.pl w zakładce „Materiały do pobrania” oraz na stronie miasta Poznań). Wśród proponowanych wytycznych rozwojowych i rozwiązań doraźnych znalazły się m.in.: wprowadzenie elementów małej architektury o podstawowych funkcjach (miejsca do siedzenia, wypoczynku, zabawy, oświetlenie, kosze na odpady itd.), które będą jednolite stylistycznie i poprzez swój plastyczny wyraz podkreślą charakter Starego Koryta, oraz zbudowanie w sąsiedztwie boiska małego obiektu o funkcjach zaplecza sanitarnego i rekreacyjno-sportowego. Właśnie projekt tego obiektu był przedmiotem tegorocznego konkursu marki Koło.

 

Wygrani w 2017

Wyniki 19. edycji konkursu zostały ogłoszone 22 czerwca 2017 roku. Organizatorzy konkursu otrzymali blisko 300 zgłoszeń. Prace konkursowe oceniało jury, w skład którego wchodzili: prof. Ewa Kuryłowicz (Wydział Architektury PW, APA Kuryłowicz & Associates), arch. Robert Konieczny (szef biura KWK Promes oraz niezależny ekspert Fundacji im. Miesa van der Rohe), przedstawiciele miasta Poznania oraz prezes zarządu firmy Geberit. Grand Prix zdobył projekt autorstwa Ewy Grządki i Anny Grządki z Warszawy (20 tys. zł). W uzasadnieniu jury można było przeczytać:
Koncepcja zakłada skromną obecność pawilonu z podzieloną na duże części kubaturą. Ściany, wyposażone w elewację kinetyczną, stwarzają ruchome tło, dyskretnie odwołujące się do efektów, jakie daje zieleń. Zadaszony pasaż oferuje pożądane połączenie widokowe w obrębie miasta. Dodatkowy program funkcjonalny – wypożyczalnia sprzętu sportowego wraz z toaletami, będzie stanowić pożądane uzupełnienie rekreacyjnego potencjału rozwijającego się terenu, na którym na początek zaproponowano przylegające do pawilonu boisko sportowe. Projekt, dzięki powściągliwości zastosowanych środków architektonicznych, stwarza możliwość dobrego rozpoczęcia rewitalizacji terenu Starego Koryta Warty.


Oprócz nagrody głównej jury przyznało pięć wyróżnień w wysokości od 2 do 8 tys. zł. Swojego wyboru dokonali także internauci w głosowaniu internetowym.

Pozostałymi laureatami zostali: Marcin Kropidło (wyróżnienie I stopnia, 8 tys. zł), Łukasz Mizia (wyróżnienie II stopnia, 4 tys. zł), Michał Bala i Aneta Zembura (wyróżnienie równorzędne III stopnia, po 2 tys. zł), Agata Surowiec i Aleksander Podvornyi (wyróżnienie równorzędne III stopnia, po 2 tys. zł), Klaudia Piekacz, Dobrochna Lata i Agata Czechowska (wyróżnienie równorzędne III stopnia, po 2 tys. zł). Wyróżnienie internautów (2 tys. zł) przyznane zostało dla zespołu, w skład którego weszli: Aleksandra Galińska, Magdalena Jawień, Magdalena Szczerbiak, Anna Rębiś i Paweł Szewczyk. Koniec artykułu

 

> napisz do autora: justyna.zborowska@geberit.com

 

 
  Forum Z:A /// skomentuj artykuł
     
Polecamy lekturę Z:A_#57
Zamów Z:A drukowany



Zamów Z:A drukowany

Pobierz Z:A_free


Zapraszamy do pobierania wydanych dotychczas numerów
Zawodu:Architekt w wersji PDF

 

> polecamy: artykuły on-line

> strona główna Z:A

 
Polecamy w Z:A
Młodzi architekci
w Europie: kondycja
i przyszłość zawodu

arch. Jola Starzak,
arch. Dawid Strębicki, architekci IARP

DOŚWIADCZENIA
Obszar Oddziaływania Obiektu / refleksje przed godziną „zero”
arch. Piotr Gadomski, architekt IARP
PRAWO
Konkursy: ziemia obiecana czy droga donikąd?
arch. Krzysztof A. Nowak

IZBA ARCHITEKTÓW
Sztuka aikido
arch. Wojciech Gwizdak, architekt IARP
FELIETON
Anioł najbardziej przykuwa moją uwagę / czyli polski gust architektoniczny...
autor: Błażej Prośniewski, redakcja: Bartosz Wokan
ARCH_I_KULTURA

 

 

 
 
 
 
    Copyright © 2004-2018 Izba Architektów RP. Wszelkie prawa zastrzeżone.  |  Zarządzanie serwisem i custom publishing: Oria Media.