OGÓLNOPOLSKIE CZASOPISMO IZBY ARCHITEKTÓW RP / NAKŁAD KONTROLOWANY 14 500 EGZ.
 
   
 
 
 
Wyszukiwarka_Z:A  
  Reklama  
   
 
         
Zamów Z:A drukowany
| STUDIUM PRZYPADKU | PROMOCJA |
|_#43  ZA

 

 

 

Dom poza domem
/// arch. Tomasz Flejterski, architekt IARP, arch. Alicja Szojda /// artykuł online w całości

Dołącz na Fb


///
wersja
beta_2
serwisu
///

AKTUALNY NUMER

Zamów Z:A drukowany

Pobierz Z:A_free

> Zamów prenumeratę

WYDANIA ARCHIWALNE

> Czytaj wybrane artykuły

> Zamów Z:A_drukowany

> Szukaj w archiwum

> Pobierz Z:A_free (pdf)

> Forum Z:A /// skomentuj

> e-Newsletter Z:A

> Dopisz swój e-mail

Pobyt dziecka w szpitalu to wydarzenie trudne nie tylko dla małego pacjenta, ale także jego rodziców. Z myślą o opiekunach, na terenie szpitala uniwersyteckiego w Krakowie powstaje specjalny hotel. Budynek ma im zapewnić możliwość noclegu w jak najbardziej komfortowych warunkach. Inwestor postawił sobie za cel, aby goście czuli się tam jak w domu.
       
Dom poza domem
       
       

Od września 2014 roku na terenie Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu powstaje Dom Ronalda McDonalda. To pierwszy w Polsce hotel dla rodziców i opiekunów hospitalizowanych dzieci.

Inwestycja będzie w całości zrealizowana ze środków inwestora, bez udziału pieniędzy publicznych i dotacji z Unii Europejskiej. Zarówno budynek jak i uporządkowany wokół niego teren, wzbogacony o nowe elementy małej architektury, będą stanowiły enklawę sprzyjającą wyciszeniu i relaksowi.
Część istniejących na terenie inwestycji ścieżek zostanie wykorzystana i połączona z nowymi, które z uwagi na bliskość drzew, zostaną pokryte naturalną nawierzchnią wodoprzepuszczalną. Wzdłuż nasypu ziemnego, który oddziela teren szpitala od terenu inwestycji, zaprojektowano żelbetowy mur oporowy z widocznym rysunkiem deskowania, po którym w przyszłości będzie piąć się winorośl.

Dom Ronalda McDonalda powstaje na terenie szpitala w narożniku działki, przy ul. Jakubowskiego. Od jednego z wejść do szpitala będzie dzieliło go zaledwie 50 metrów.

W otoczeniu drzew

Na terenie przeznaczonym pod budowę rosło wiele pięknych drzew. Chcąc pozostawić ich jak najwięcej i wpisać obiekt w zastane otoczenie, zaprojektowano budynek o prostej bryle składającej się z dwóch prostopadłościanów przesuniętych względem siebie wzdłuż jednej z osi. Dzięki zabiegowi przesunięcia brył uzyskaliśmy „rozcięcie” akcentujące z jednej strony wejście, a z drugiej – obszerny, częściowo zadaszony taras otoczony drzewami.

Zaprojektowany budynek jest niski – dwukondygnacyjny, dzięki czemu ma skalę domu, a nie budynku hotelowego.

Pionowe podziały elewacji opierają się na module (120 cm) mającym swoje odzwierciedlenie również we wnętrzu budynku. Wertykalne otwory okienne o dwóch szerokościach swobodnie przeplatają się z pełnymi ścianami pokrytymi panelami w kolorach jasnozielonym i jasnego dębu. Pola nad otworami okiennymi, wycofane względem lica elewacji (pokryte jasnoszarym tynkiem), uplastyczniają bryłę budynku. Swobodna kompozycja dwukolorowych paneli i otworów okiennych ma dodawać jej lekkości.

Elewacje wykończono płytami laminowanymi oraz włóknocementowymi, ponieważ są to materiały trwałe, niewymagające częstej konserwacji. Taras wykończony kompozytowymi deskami ma nawiązywać swoim charakterem do otoczenia budynku.

Wygodne miejsce dla rodziców

Dom Ronalda McDonalda ma około 1250 m2 powierzchni użytkowej i mieści w sobie 20 pokoi hotelowych.

Obsługa budynku będzie zredukowana do niezbędnego minimum. Mieszkańcom pomagać będą wolontariusze, dla których przewidziano odrębny węzeł sanitarny oraz salę spotkań. Na parterze zaprojektowano dużą kuchnię, w której rodziny będą samodzielnie przygotowywać posiłki, oraz pralnię z suszarnią – przystosowane do samodzielnej obsługi. Znaczącą powierzchnię parteru zajmują pomieszczenia magazynowe.

Z przestronnego holu wejściowego, który „rozcina” bryłę budynku i w którym znajduje się trzon komunikacyjny oraz strefa recepcji, możemy dostać się zarówno do pomieszczeń administracji, gospodarczych oraz magazynowych, jak i do szeregu pomieszczeń wspólnych. Dwa przeciwlegle położone, w pełni przeszklone wejścia do Domu (główne oraz od strony tarasu) otwierają jego wnętrze na otaczającą zieleń.

Wnętrza bez barier

Przestrzenie wspólne na parterze zaprojektowane są jako ciąg półotwartych stref, zamykanych najczęściej tylko lekkimi ściankami w zabudowie meblarskiej lub ścianami szklanymi.
Z kuchni przez szklaną ścianę użytkownicy będą mieli widok na jadalnię. Przestrzeń jadalni łączy się ze strefą wypoczynku (z bezpośrednim wyjściem na taras) i strefą zabaw dzieci. Przestrzenie wspólne wzajemnie się przenikają, pozwalając rodzicom na dyskretną opiekę nad bawiącymi się dziećmi. Jedynym zamkniętym wizualnie pomieszczeniem ogólnodostępnym będzie sala telewizyjna.

Na parterze zlokalizowane są dwa pokoje przystosowane specjalnie do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wszystkie pomieszczenia ogólnodostępne także pozbawione są barier architektonicznych. Na pierwszym piętrze, wokół trzonu komunikacyjnego znajduje się natomiast ciąg pokoi hotelowych o zróżnicowanym metrażu. Wszystkie jednostki hotelowe (dwu-, trzy- i czteroosobowe) wyposażone są w łazienki.

Cicho, ciepło i ekologicznie

Cały budynek zaprojektowany został z dużą dbałością o izolacyjność akustyczną przegród. Komfort akustyczny poprawią m.in. wysokiej jakości sufity podwieszane.

Zgodnie z oczekiwaniami inwestora wprowadzono też szereg rozwiązań podnoszących efektywność energetyczną budynku. Ponadstandardowa izolacyjność termiczna ścian i stropodachu oraz ogniwa fotowoltaiczne umieszczone na dachu, zmieniające energię promieniowania słonecznego w energię elektryczną, mają wpłynąć na przyszłe oszczędności w wydatkach eksploatacyjnych. Zastosowane zostanie również energooszczędne oświetlenie LED i czujniki ruchu, sterujące oświetleniem we wspólnych i często używanych pomieszczeniach.

Wody opadowe z dachu będą magazynowane w podziemnym zbiorniku retencyjnym i wykorzystywane do podlewania roślin. Budynek zostanie wyposażony w instalację tryskaczową, która poprawi jego bezpieczeństwo przeciwpożarowe.

Piotr Czekała
– doradca sprzedaży projektowej Isover

Na budowę hotelu dla rodziców przy szpitalu w Krakowie-Prokocimiu Isover dostarcza materiały do izolacji dachu, ścian zewnętrznych, podłogi na gruncie, stropu międzypiętrowego, ścian wewnętrznych, a także instalacji. Potrzebne jest więc również wsparcie techniczne z naszej strony. Istotne jest bowiem, w jaki sposób właściwie zamontować płyty z wełny skalnej Dachoterm na dachu płaskim, aby uniknąć mostków termicznych, czy płyty z wełny szklanej Aku-Płyta w ścianie działowej, aby uniknąć mostków akustycznych. Oczywiście wykonawca doskonale sobie radzi z tego typu pracami, ale nasza wiedza i doświadczenie ułatwiają mu unikanie błędów. Trzeba zwrócić uwagę, że w celu osiągnięcia jak najwyższego komfortu termicznego, akustycznego i bezpieczeństwa w budynku zastosowano 10 rodzajów wyrobów Isover.

 

mgr inż. Anna Gil
– kierownik Biura Doradztwa Technicznego Isover

Już na samym początku procesu mogliśmy włączyć się w działania na rzecz doboru właściwych materiałów izolacyjnych. Dzięki uprzejmości autorów projektu mieliśmy wgląd w szczegóły techniczne i dlatego też mogliśmy zaproponować właściwe rozwiązania: 30 cm wełny skalnej na dach, 20 cm wełny szklanej na fasadę wentylowaną i 20 cm wełny skalnej na podłogę na gruncie. Każdą z tych grubości dobieraliśmy na podstawie obliczeń i przy wykorzystaniu naszych katalogów, m.in. „Karty mostków cieplnych”. Biuro Doradztwa Technicznego Isover dobrało też odpowiednie grubości wełny mineralnej na strop międzypiętrowy (4 cm), aby tłumić hałas od kroków osób przebywających na piętrze. Ciszę w pokojach hotelowych zapewni także wełna szklana gr. 7,5 i 10 cm w ścianach działowych. Oczywiście każda decyzja odnośnie rodzaju produktu i jego parametrów została poprzedzona analizą techniczną.

 

Przytulniej niż w hotelu

We wnętrzach dominować będą odcienie jasnego dębu i szarości, przełamywane intensywnymi, ciepłymi kolorami i kontrastującymi elementami, jak na przykład ściany z betonu architektonicznego. Na ścianach pojawią się grafiki i obrazy, które mają wizualnie ocieplić pomieszczenia. Wszystkie materiały wykończeniowe zostały starannie dobrane pod względem trwałości, odporności na uszkodzenia mechaniczne, łatwości czyszczenia i komfortu użytkowania. Ważnym kryterium doboru był też ich „domowy” charakter (np. dywany, wykładziny podłogowe o podwyższonej akustyczności, zmywalne tapety ścienne). W holach na podłogach parteru i piętra zaprojektowano wykładziny z wtopionym włóknem szklanym, które łączą trwałość podłóg winylowych z estetycznym wyglądem i teksturą tradycyjnego dywanu.

Prace nad projektem trwały długo, a program użytkowy budynku uszczegóławiano i dopracowywano. Podczas procesu projektowego architekci pamiętali, by zgodnie z życzeniem inwestora Dom Ronalda McDonalda był nie tylko hotelem, ale przede wszystkim domem. Koniec artykułu


Na wizualizacji: Dom Ronalda McDonalda na terenie Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu. Realizacja: 2014-2015.


> kontakt: t.flejterski@afp.net.pl, a.szojda@afp.net.pl

 

 

 
  Forum Z:A /// skomentuj artykuł
     
Polecamy lekturę Z:A_#43
Zamów Z:A drukowany



Zamów Z:A drukowany

Pobierz Z:A_free


Zapraszamy do pobierania wydanych dotychczas numerów
Zawodu:Architekt w wersji PDF

 

> polecamy: artykuły on-line

> strona główna Z:A

 
Polecamy w Z:A
Nie można „deregulować” architekta inżynierem budownictwa
Sebastian Osowski,
na podst. informacji IARP

IZBA ARCHITEKTÓW
Tajny plan
zniszczenia świata

arch. Wojciech Gwizdak
FELIETON
Osiedle oparte
na współpracy

arch. Piotr Fokczyński

WYWIAD Z:A
Rodzina wielorodzinna w lokalu o trwałych ścianach
arch. Bożena Nieroda,
arch. Wojciech Gwizdak
DEFEKTY PRAWA
Wszyscy chcą
zostać architektami...

Bartosz Wokan
ARCH_I_KULTURA

 

 

 
 
 
 
    Copyright © 2004-2018 Izba Architektów RP. Wszelkie prawa zastrzeżone.  |  Zarządzanie serwisem i custom publishing: Oria Media.