OGÓLNOPOLSKIE CZASOPISMO IZBY ARCHITEKTÓW RP / NAKŁAD KONTROLOWANY 14 500 EGZ.
 
   
 
 
 
Wyszukiwarka_Z:A  
  Reklama  
   
 
         
Zamów Z:A drukowany
| WNĘTRZA OD ŚRODKA ZA TEMAT SPECJALNY |
|_#41  ZA

 

 

 

O kuchni XXI wieku
/// Monika Jankowska, Piotr Matuk /// artykuł online w całości

Dołącz na Fb


///
wersja
beta_2
serwisu
///

AKTUALNY NUMER

Zamów Z:A drukowany

Pobierz Z:A_free

> Zamów prenumeratę

WYDANIA ARCHIWALNE

> Czytaj wybrane artykuły

> Zamów Z:A_drukowany

> Szukaj w archiwum

> Pobierz Z:A_free (pdf)

> Forum Z:A /// skomentuj

> e-Newsletter Z:A

> Dopisz swój e-mail

Jak w kuchni połączyć dizajn i funkcjonalność? Na to pytanie odpowiedzi szukali uczestnicy panelu dyskusyjnego zorganizowanego przez Rehau i WFM Kuchnie, który odbył się w październiku w salonie firmowym WFM. Dyskusja oparta była na przykładzie kuchni Cristallo, która jest wspólnym projektem obu firm. Przytaczamy niektóre wnioski z raportu stworzonego po debacie.
       
O kuchni XXI wieku
       
       

Współczesna kuchnia jest multifunkcyjna. Spełnia już nie tylko rolę przestrzeni do gotowania, ale jest także miejscem spotkań z rodziną, z przyjaciółmi, przez co staje się niejako centrum domu.

Od projektu do realizacji

Punktem wyjścia w procesie projektowania jest rozmowa z klientem o jego potrzebach i oczekiwaniach. Istotnym aspektem jest ocena profilu użytkowników – przyzwyczajeń, stylu i standardu życia. Pytania dotyczące wielkości rodziny, zwyczajów związanych z gotowaniem i żywieniem, częstotliwością i wielkością zakupów, a nawet dotyczące sposobu pracy (prawo- czy leworęczność) pomagają zaprojektować kuchnię w sposób jak najbardziej indywidualny. Na indywidualność projektu mają także wpływ rosnące i coraz bardziej zróżnicowane dochody klientów. Na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych produktów, pozwalających rozwiązać kuchenne wnętrze na rozmaite sposoby. Dlatego tak ważna jest rola architektów, którzy mogą wskazać właściwy kierunek. Ograniczony wybór znacznie ułatwia podejmowanie decyzji.

Drugim etapem projektowania jest analiza przestrzeni dostępnej do wykorzystania. Decydujący jest zarówno zarys ogólny pomieszczenia, jak i jego charakterystyka, m.in.:

  • dane o przyłączach,
  • wymiary i wysokość parapetów i okien,
  • ewentualne spiżarnie oraz pomieszczenia gospodarcze,
  • umieszczenie stołu,
  • powierzchnia kuchni.

Kolejny etap to ergonomia kuchni, czyli rozmieszczenia szafek i sprzętów w poszczególnych strefach takich jak: zmywanie, gotowanie, przygotowywanie itp.

Ostatnim etapem projektowania kuchni jest zadbanie o estetykę i wygląd pomieszczenia z uwzględnieniem dotychczasowych ustaleń. I tutaj pojawia się pytanie:

Dizajn czy funkcjonalność?

Architekci poszukują rozwiązań efektownych i zarazem łatwych w codziennej eksploatacji. Pogodzenie strony estetycznej z funkcjonalną bywa nie lada wyzwaniem. Dużo zależy od jakości materiałów, z których będziemy korzystać.

W zakresie estetyki projektu ważnym elementem kuchni są fronty. Klienci preferują spokojne, ponadczasowe rozwiązania. Świetnym akcentem są drewnopodobne blaty, które zdecydowanie ocieplają kompozycję. Struktura frontów – połysk czy mat – zależy tylko od preferencji inwestora. Szkło przestaje być popularne, ponieważ w kuchni nie jest zbyt praktyczne. Coraz częściej stosowany jest natomiast tzw. akryl w optyce szkła. Jest to tworzywo do złudzenia przypominające szkło, jednak o wiele bardziej odporne na uszkodzenia. Na szczególną uwagę zasługują fronty Cristallo z dużo większą głębią połysku. Polimerowe rozwiązanie, które nie ma odpowiedników na rynku, posiada znaczną przewagę nad frontami szklanymi.

Elementem, który w największym stopniu odróżnia amatorskie produkcje kuchenne od profesjonalnych, jest jakość wykończenia obrzeża. Powinno ono jak najlepiej harmonizować z blatem czy frontem. W tym aspekcie producenci, tacy jak Rehau, proponują niekonwencjonalne rozwiązanie – obrzeża nakładane laserem, których spoina jest praktycznie niewidoczna.

Złoty środek

Dizajn można znakomicie połączyć z funkcjonalnością, ale wymaga to przemyślanych rozwiązań. Gdyby kierować się tylko względami użytkowymi, wszystkie kuchnie wyglądałyby od strony układu tak samo. Tu więc olbrzymia rola architektów, którzy powinni szukać udanego kompromisu pomiędzy pięknem a praktycznością. Koniec artykułu


W dyskusji panelowej uczestniczyli: Lidia i Radek Ostrowscy (Ostrowscy Design Poznań), Renata Szkudlarek (inwestor, Poznań), Maciej Szkudlarek (architekt), Rafał Majewski, Bartosz Burnat, Krzysztof Wichłacz (projektanci z salonów WFM Kuchnie), Marcin Konicki (UA Poznań), Monika Jankowska, Michał Reck i Andrzej Dubil (Rehau), Ireneusz Szczypski i Piotr Matuk (WFM Kuchnie). Prowadzący prof. Henryk Mruk (UE Poznań).

 

 
Polecamy lekturę Z:A_#41
Zamów Z:A drukowany



Zamów Z:A drukowany

Pobierz Z:A_free


Zapraszamy do pobierania wydanych dotychczas numerów
Zawodu:Architekt w wersji PDF

 

> polecamy: artykuły on-line

> strona główna Z:A

 
Polecamy w Z:A
Nie można „deregulować” architekta inżynierem budownictwa
Sebastian Osowski,
na podst. informacji IARP

IZBA ARCHITEKTÓW
Tajny plan
zniszczenia świata

arch. Wojciech Gwizdak
FELIETON
Osiedle oparte
na współpracy

arch. Piotr Fokczyński

WYWIAD Z:A
Rodzina wielorodzinna w lokalu o trwałych ścianach
arch. Bożena Nieroda,
arch. Wojciech Gwizdak
DEFEKTY PRAWA
Wszyscy chcą
zostać architektami...

Bartosz Wokan
ARCH_I_KULTURA

 

 

 
 
 
 
    Copyright © 2004-2018 Izba Architektów RP. Wszelkie prawa zastrzeżone.  |  Zarządzanie serwisem i custom publishing: Oria Media.